sobota, 6 maja 2017

Makaron razowy ze szparagami i serem kozim


Dzisiaj ekspresowe danie makaronowe z moimi ulubionymi sezonowymi zielonymi szparagami.
Danie idealne na szybki obiad czy obiad dla niespodziewanych gości, bo oliwę dobrej jakości zawsze mam, makaron w szafce też się znajdzie, zioła w doniczce na kuchennym parapecie, no i akurat mąż kupił szparagi.
Wyszło szybkie, sezonowe, smaczne i zdrowe danie z makaronem razowym, szparagami i kozim serem - pyszotka!

Składniki na makaron razowy ze szparagami i serem kozim:
  • 250 g makaronu razowego
  • pęczek szparagów
  • 200 g sera koziego lub np. typu bałkańskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • listki świeżej bazylii

Jak przygotować makaron razowy ze szparagami i serem kozim:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu, odcedzamy. 
Szparagi oczyszczamy i odcinamy zdrewniałe końcówki, gotujemy na parze około 3-4 minut, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Makaron łączymy ze szparagami, pokruszonym serem kozim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
Podajemy z listkami bazylii.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Takie dania bardzo lubię -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow nigdy nie jadłam takiego dania;) Hmm chyba zrobię sobie dziś na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy udało Ci się przygotować to danie, bo sezon szparagowy dawno się skończył, jest bardzo krótki, ale można użyć, np. brokułów

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...